szokás leszokás szokas dohányzás cigi

   

Szerintem sokat segíthetnek az ötletek, tapasztalatok a dohányzásról való leszokásban. Közel 20 éven át dohányoztam, ebből több mint 10 éven át erős dohányosnak számítottam. Nem terveztem a leszokást, szerettem cigizni, bár olykor már kényszernek éreztem.

A leszokás nem volt könnyű, főleg eleinte. Ezért gondoltam, hogy az általam alkalmazott ötletek, tippek segítségével hátha megkönnyítem másnak is ezt a folyamatot.

  1. Számlálás

 Fontos, hogy mindig tisztában legyünk az eddig elért eredményeinkkel. Ehhez hatékony segítséget jelent, ha számoljuk a dohánymentesen eltöltött napjainkat és büszkék vagyunk rá. Motivációt jelenthet.

 2. Ünnep

 Az előbbi tipphez kapcsolódóan a jelentősebb, fordulóknál (pl.: 10. nap, 50. nap, 100. nap stb.) kedvünk szerint ünnepeljük meg a teljesítményünket. Örüljünk a sikerünknek és lehetőleg vonjuk ebbe be a közvetlen környezetünket is, így még hatékonyabb lesz a dohányzásról való leszokás.

 3. Figyelemelterelő, egészséges rágcsálnivalók

 Vásároljuk előre nagyobb mennyiségben különböző egészséges rágcsálnivalókat, mert várhatóan a cigizés helyett a nassolás fog előtérbe kerülni.

Ha már rendszeresen szükséges valamit rágcsálnunk – mert így lesz -, szerencsésebb, ha ezek egészséges dolgok és kevésbé hizlalóak.

 Leírok párat, amik nekem beváltak: répa, almaszeletek, banán, uborka, paprika stb. A különböző magok is hatásosak lehetnek. A zöldséget, vagy gyümölcsöt vágjunk fel kis darabkákra, legyenek mindig kéznél és ahányszor eszünkbe jut rágyújtani, együnk egy falat egészséges rágcsálnivalót.

 4. Olvassunk

 Itt elsősorban nem krimikre gondolok, bár figyelemelterelésnek kiváló módszer lehet. Ha van erőnk várni egy kicsit a nikotinéhség jelentkezésekor, vagy valamivel eltereljük a figyelmünket (mondjuk lehetőleg nem valamilyen más szerrel), akkor enyhülni fog a kísértés és könnyebb lesz.

 Szóval olvassuk a dohányzásról leszokók beszámolóit, saját élményeikről, tapasztalataikról, nehézségeikről, sikereikről stb. Segít ráhangolódnunk a témára.

 5. Természetgyógyászati lehetőségek

 Többféle természetgyógyászati lehetőség van, ami megkönnyítheti számunkra ezt az időszakot. Különböző fitoterápiás és aromaterápiás megoldás alkalmazható, elsősorban az idegállapotunk megfékezése érdekében. Ilyen nyugtató növények a citromfű, a levendula, illetve a bazsalikom. Ezek alkalmazása is ajánlott leginkább a kezdeti időszakban.

Szintén a természetes gyógymódok közé tartoznak a stressz oldó technikák, amelyek szintén sokat segíthetnek nekünk. Használhatunk mudrákat, chi kung gyakorlatokat, jógát, és különböző légző gyakorlatokat is, ezzel még a tüdőnk működését is javíthatjuk, nemcsak a feszültségeinket fújhatjuk ki magunkból.